Skip to main content

Jeg startede med at styrketræne sådan seriøst for ca. 7-8 år siden (åh gud, hvor følte jeg mig lige gammel der). Anyways, på det tidspunkt brugte jeg næsten lige så meget tid i mit fitnesscenter, som jeg brugte på min kontorstol, foran min computer og jeg læste alle mulige artikler omkring bodybuilding.

Når jeg tænker tilbage på det nu, så var det sgu næsten som om at jeg blev hjernevasket til at tænke, at det eneste rigtige var at gå ALL-OUT på sin træning og sin kost.

Hver dag, hver uge, hver måned. No days off!

Det påvirkede alle områder i mit liv, specielt fordi jeg følte mig nødsaget til at sige nej til alt muligt (jeg opdagede heldigvis en teknik, som gjorde det væsentligt nemmere at kunne sige nej og du kommer til at lære den i dag).

Men alt det betød: Ingen alkohol, intet slik, og intet mad der ikke var nøje afmålt ned til mindste gram på min køkkenvægt.

True Story

Følte jeg mig badass? “Hell to the yeah, jeg er totalt awesome. Se lige mig og min syge viljestyrke.”

Men, synes jeg helt ærligt, fra bunden af hjertet og helt inderst inde, at det var sjovt? Hell no!

Alligevel brugte jeg en masse kræfter på, at skulle sige nej tak til alt og efterfølgende få dårlig samvittighed. Jeg sagde nej til junk, slik, alkohol you name it — mit svar var altid nej. Jeg skulle jo ikke ødelægge mine gains og hvad-nu-hvis min fedtprocent kom over 10 %?!

Selvom jeg konstant sagde nej når jeg blev tilbudt noget, så irriterede det mig grænseløst, at mine venner blev ved med at presse på. De blev ved med at sige ting som “ej, nu skal du jo ikke være så ekstrem” eller “et enkelt stykke skader jo ikke noget” og bla bla bla.

Efter ca. 5.347 nej’er — plus/minus — fandt jeg ud af, hvad jeg skulle sige helt præcis for at undgå at få dårlig samvittighed eller at mine venner blev ved med at presse på og stille spørgsmål.

Det sjove var, at jeg sagde stadigvæk “nej”… men deres reaktion var vendt 180 grader. Det er egentlig ret interessant at se, hvordan nogle få ord kan ændre en samtale totalt!

Så i dag vil jeg gerne give dig samme mulighed, så du bliver bedre til at kunne sige “nej tak” og i samme proces slippe for den samvittighed (because that shit sucks!).

Alright, lad os kigge på det.

Hvorfor har dine venner og kollegaer behov for at fortælle dig deres mening — selvom du ikke har bedt om den?

Har du oplevet, at det kan være ekstremt svært at sige nej, når du bliver tilbudt et stykke kage som din kollega har bagt? Eller når du er ude at spise og du siger nej tak til sovs? Eller nej tak til en drink når du er i byen?

Uanset hvorfor du vælger at sige nej tak, så er det som om du trykker på nogle helt bestemte knapper på folk. Ligeså snart du ytrer de to små ord: “Nej tak”, så har folk et stærkt behov for at give dig deres mening omkring din beslutning.

Eksempel på torsdags kage på jobbet:

Velmenende kollega: “Ej, hvorfor skal du ikke have noget?”

Dig: “Jeg har bare ikke lige lyst.”

Velmenende kollega: “Ej hold nu op — du kan da godt bare tage ét stykke, det skader da ikke noget.”

Dig: “Jeg er faktisk igang med at tabe mig, så jeg spiser ikke lige kage i øjeblikket.”

Velmenende kollega: “Ej stop dig selv! Det gør da ikke noget. Du skal heller ikke være så ekstrem! Her, tag nu et stykke.”

Efterfølgende går du typisk igennem én eller flere af de her tre faser. Du siger ikke noget, men er du gal hvor du tænker det:

 1. Raseri-fasen: “Ååååårh for helved, lad mig nu bare være og lad mig gøre det her.”
 2. Undren-fasen: “Hvorfor kan du ikke bare være ligeglad?”
 3. Usikkerheds-fasen: “Ej… Hvad hvis jeg egentlig er for ekstrem?”

Jeg kan til gengæld berolige dig med, at det ikke er fordi de er dårlige mennesker. Det er meget sjældent at de vil dig noget ondt — i virkeligheden mener de det faktisk kun godt.

Men hvorfor har de så behov for at stille spørgsmålstegn? Hvorfor kan de ikke bare acceptere det og komme videre?

Grunden til at de siger XYZ, er pga. deres egen usikkerhed omkring, hvorfor de ikke selv får deres røv i gear og gør noget ved det som du selv er i gang med.

Prøv og tænk over det: Hvis du er sammen med nogle andre, som er i gang med eller har opnået PRÆCIS det mål som du selv har. Tror du deres reaktion vil være ligesom dem vi snakkede om før?

Nej sguda! Deres reaktioner er: “Hold nu kæft hvor er det sejt gået! Hvor langt er du kommet so far? Man kan virkelig også godt se, at der er sket helt vildt meget siden sidst jeg så dig!”

Skal du så til at udskifte de venner, som ikke har de samme mål som du har? Ja selvfølgelig, hvad havde du regnet med.

Okay, måske behøver du ikke ændre din vennekreds pga. det her. Men det er vigtigt, at du er med på, hvorfor dine venner stiller spørgsmål og ikke bare lader det ligge.

Det er menneskelig natur at stille den type spørgsmål, når vi selv føler os usikre (også selvom vi ikke er klar over, at vi egentlig er usikre på os selv).

Okay. Men hvad skal du så sige helt præcis, for at undgå den dårlige samvittighed?

Hvad du skal sige, når du helst vil sige nej tak, men slippe for den dårlige samvittighed

Der er to elementer i den her sammenhæng: (1) Hvad du skal sige og (2) dit eget mindset.

Dit mindset er essentielt. 80 % af at sige “nej tak” uden den dårlige samvittighed handler om dit mindset — de sidste 20 % er de specifikke ord du skal sige (som du lærer om et split sekund).

Du kan få et stærkere mindset lige nu, ved at fokusere på hvorfor du egentlig vælger at sige nej tak til det som du gør i øjeblikket. Har du ændret din kost? Hvorfor? Har du valgt at droppe alkohol? Hvorfor?

“Kristian, jeg ved da godt hvorfor jeg siger nej tak. Det er da logisk nok.” Næh, ikke nødvendigvis, selvom det sikkert føles sådan.

99,9 % af alle dem jeg taler med har en idé om, at de gerne vil tabe sig. Når jeg så spørger dem om “hvorfor” sker der noget helt vildt grineren.

De begynder famle efter et svar og det første der kommer ud af deres mund er typisk noget ala det her: “Jamen… Øøøøøh… Det er fordi, jeg vil gerne se lidt bedre ud.” Det er det jeg kalder Overflade Fokus Princippet.

Vores fokus er typisk de ting, som ligger lige på overfladen. De nemme ting, som vi kan forholde os til.

 • Vi vil gerne se bedre ud
 • Have mere overskud
 • Blive gladere
 • Få mere tid
 • Etc.

Men, når du begynder at grave dybere ned i bolledejen, så er det ikke kun fordi du vil se bedre ud. Let’s get real!

I virkeligheden vil du måske gerne have, at din kæreste synes du er pisse lækker. Måske vil du gerne kunne passe dit gamle tøj, som hænger i dit skab. Måske vil du gøre dine venner pisse misundelige over, hvor nice du ser ud.

Alt det der — Det er de ærlige og egentlige grunde til, hvorfor vi gerne vil ændre noget ved os selv. Men det er så politisk ukorrekt at være bare lidt forfængelig så derfor hopper vi på det første og bedste Overflade Fokus så vi ikke træder nogen tæerne.

Så. Get fucking real og find ud af præcis hvorfor du har valgt at gøre det du gør. Hvis du ikke selv ved hvorfor, så bliver det 1.000 gange sværere at sige nej tak når du har behov for det.

Okay — hvad skal du sige helt præcis for at undgå den dårlige samvittighed og slippe for at dine venner presser dig på maven til at gøre noget du egentlig ikke har lyst til?

Jeg har lavet en skabelon, som du kan teste når du føler folk begynder at presse dig, og spørger dig hvorfor du siger nej. Den hedder Nej Tak Skabelonen:

Nej Tak Skabelonen: “Det er fordi, jeg laver et lille eksperiment over de næste [DAGE, UGE eller MÅNEDER], fordi jeg vil gerne se hvad der sker med [DIT MÅL], hvis jeg [DET DU VIL TESTE] mindre [TING DIN VEN HAR TILBUDT DIG].”

Eksempler:

 • “Det er fordi, jeg laver et lille eksperiment over de næste fem dage, fordi jeg vil gerne se hvad der sker med mit energiniveau, hvis jeg spiser mindre torsdagskage.”
 • “Det er fordi, jeg laver et lille eksperiment over de næste to måneder, fordi jeg vil gerne se hvad der sker med min fedtprocent, hvis jeg drikker mindre Pepsi Max.”
 • “Det er fordi, jeg laver et lille eksperiment over de næste fire uger, fordi jeg vil gerne se hvad der sker med min søvn, hvis jeg går mindre i byen.”

DONE. Efterfølgende skal du bare tie stille og se hvad der sker.

I 95 % af alle tilfælde, vil de sige “Okay, spændende” og lade den ligge der. I andre tilfælde vil de spørge mere nysgerrigt ind til det, men uden at du føler at de dømmer dig.

Trust me — jeg ved det, fordi jeg har testet det her (mange gange).

Hvis det sker, at der er nogle få personer som presser dig lidt mere, så tænk på hvorfor du har valgt at gøre det du gør. Fortæl dem hvorfor du har fået idéen eller hvad du har prøvet so far.

Hele tiden hav i baghovedet: Du vælger at sige nej tak for din egen skyld. Men derfor kan andres mening (som du sikkert ikke havde bedt om) virkelig ramme hårdt, hvis du ikke ved hvad du skal sige.

Det ved du nu!

Giv Nej Tak Skabelonen et forsøg næste gang du bliver tilbudt noget, du helst vil sige nej til.

Nogle gange kan det også være møg besværligt bare at holde styr på, hvad man må og hvad man ikke må med sin kost. Ligesom med Nej Tak Skabelonen kan det hjælpe at have nogle nemme guidelines du kan bruge.

Jeg har udviklet en teknik, som hedder 5-Til-1 Teknikken.

5-Til-1 Teknikken hjælper dig med at få styr på din kost. Jeg plejede kun at give den til mine private klienter, men jeg har valgt at give den væk til andre også.

Så hvis du er træt af, at du ikke har styr på din kost, så download 5-Til-1 Teknikken her — du får sendt sendt direkte til din email med det samme.
[optin-monster-shortcode id=”uawtpr7uayzhsrqyckeb”]