Skip to main content

Jeg trænede på et tidspunkt en kvinde, lad os kalde hende Marie.

Jeg havde sat hende til at lave en øvelse, hvor hun skulle løfte en vægtstang 10 gange.

Ikke super avanceret, men hårdt på det tidspunkt i træningen.

At sige, at hun var presset er vidst at underdrive lidt.

Sveden haglede af hende og hun var nået til det punkt, hvor hun sendte mig “dræberblikket”.

Det er typisk en blanding af (1) “jeg hader dig lige nu Kristian og (2) men jeg gør hvad du siger alligevel.”

Efter 5 gentagelser sagde hun, “jeg kan altså virkelig ikke mere… det er alt for hårdt.”

Det var så her at min exceptionelle pædagogiske tilgang kom ind: “Det er noget forbandet sludder, selvfølgelig kan du klare de sidste! Let’s go!”

Efterfølgende skete der noget interessant:

Hun begyndte næsten at råbe og skrige, og bragede igennem hendes sidste 5 gentagelser. Der skal en hel del til, før jeg bliver slået ud af kurs, men lige den her havde jeg ikke set komme.

“8… 9… ooooooog 10!” råber hun og smider stangen hårdt ned på gulvet. Ca. 2 sekunder efter stangen ligger stille på gulvet, får hun et kæmpe “aha øjeblik” og det går op for hende, hvad hun egentlig lige har gjort.

“Ej… Det havde jeg virkelig ikke troet at jeg kunne”, sagde hun og kiggede med kæmpe store overraskede øjne på mig. “Nej, det ved jeg godt. Men du gjorde det alligevel! Pisse stærkt gået!” og der blev kvitteret med store high-fives og kæmpe smil.

Marie gik fra den session og følte sig som en vinder. Den ultra simple øvelse, blev en kæmpe succesoplevelse, som gjorde at hun rykkede sig hurtigere og hurtigere.

Men, uanset hvor simpel en øvelse kan være, så kan den udfordre vores comfort zone helt vanvittigt og vi skal overkomme nogle stærke mentale barrierer. Marie fik i ekstremt høj grad udfordret sin comfort zone, men det handlede ikke om at hun var i en farlig situation, men hendes hjerne skreg i hovedet på hende og sagde, at hun ikke ville kunne klare den øvelse.

Men lige så snart hun var trådt uden for sin comfort zone og kom ud på den anden side, opdagede hun, at hun kunne mere end hun selv troede. I Maries tilfælde, var det forholdsvis simpelt at komme ud af hendes comfort zone, men hvordan gør du det på andre tidspunkter, hvor du ikke lige har en vægtstang liggende?

Uanset om du vil have et nyt job, forhandle en højere løn, se lidt mere lækker ud i spejlet, afslutte et forhold, spørge personen du dater om I skal ses mere exclusive, eller føle dig mere fri, så kræver det, at du kommer ud af din comfort zone.

Til gengæld når du først lærer hvordan, så sker der noget magisk. Du tør prøve flere nye ting, svære samtaler bliver lettere, og du slipper for at føle dig begrænset af ting, som du førhen plejede at undgå fordi du var overbevist om, at du ikke ville kunne klare dem.

I dag vil jeg gerne forklare dig, hvorfor det er så svært at komme ud af vores comfort zone, og hvordan tingene ændrer sig til det bedre når du har lært hvordan du egentlig gør. Du får 6 ultra specifikke måder til, hvordan du nemt og hurtigt kan komme ud af din comfort zone — uden du nødvendigvis behøver bungee jumpe eller springe i faldskærm.

Lad os starte med, at finde ud af, hvorfor det er så svært at komme ud af den forbandede comfort zone.

Hvorfor er det så svært, at komme ud af vores comfort zone

Grunden til at vi allesammen har vores egen comfort zone er, fordi den giver os en følelse af tryghed, stabilitet, og noget vi kender. Brené Brown beskriver comfort zonen sådan her:

“Hvor vores usikkerhed, knaphed og sårbarhed minimeres – hvor vi tror, vi får adgang til nok kærlighed, mad, talent, tid og beundring. Hvor vi føler, har vi en vis kontrol.” — Brené Brown

Men din comfort zone er kun 1/3 af problemet og løsningen. I virkeligheden er der tre psykologiske stadier, som er essentielle at forstå, hvis du vil blive bedre til at komme ud af din comfort zone:


De tre psykologiske stadier.

Hvad betyder de tre stadier på helt normalt dansk?

Din comfort zone har du allerede styr på, men hvad med de to andre?

Når du giver dig i kast med noget nyt, det kan være en ny træningsøvelser, prøve en helt anden tøjstil, eller tage en svær snak med din chef, så har du stensikkert mærket sommerfugle i maven og du har trukket vejret lidt anderledes end du plejer. Hvorfor? Du har sat foden ind i din mest optimale performance zone.

Et andet navn for den zone er den optimale indlærings zone, hvor dine færdigheder bliver forbedret pga. den helt rigtige mængde stress i din krop. Yes, stress er ikke kun en dårlig ting! I virkeligheden er det essentielt, at du har en vis mængde stress, for rent faktisk at nå og lære noget nyt.

Farezonen er et område, hvor der opstår for meget stress i kroppen og din performance falder markant når først du havner herude. Not good.

Det mest ideelle område hvor du udvikler dig mest ligger lige akkurat på et sweet spot uden for din comfort zone, og med den helt rigtige mængde stress:

Du udvikler dig mest, når du er tilpas uden for din comfort zone og har en tilpas mængde stress.

Så hvis du vil lære noget nyt, uanset hvad det er, så skal du affinde dig med to ting: (1) Du skal ud af din comfort zone og (2) du kommer til at mærke en vis mængde stress i kroppen. Det realitetscheck er præcis den grund til, at så mange af os har så svært ved, at komme ud af deres comfort zone.

 • De ved godt, at de burde sige hej til den smukke pige i baren, men de gør det ikke
 • De ved godt, at de burde tage en snak med deres chef omkring en lønforhøjelse, men de gør det ikke
 • De ved godt, at de burde presse sig selv lidt hårdere til træning, men de gør det ikke
 • De ved godt, at de burde tage en svær samtale med deres kæreste, men de gør det ikke

Kender du den følelse — at du godt ved at du burde gøre XYZ, men du gør det ikke fordi du føler dig usikker på, hvad der kommer til at ske, hvis du giver det et forsøg? Hvorfor skal det være så forbandet svært at presse os selv ud af vores comfort zone?

Hvis du kender den følelse, så har du sikkert sagt til dig selv: “Hvor skal jeg starte?”, “Hvad skal jeg gøre?”, eller “Hvad skal jeg sige?”.

Fællesnævneren her: Frygt. Det er kun et spørgsmål om, at vi frygter hvad der måske vil ske, hvis vi giver os i kast med noget som er nyt for os.

Du kender sikkert allerede nogen, som kaster sig ud i hvad-som-helst, uanset hvad det er og de gør det uden at stoppe op og blive frustrerede — de gør det bare. Og så kender du sikkert også nogle andre, som aldrig tør prøve noget nyt, som de ikke føler sig 100% trygge ved i forvejen.

Men hvis du har svært ved, at komme ud af din comfort zone, betyder det så at du sidder fast for evigt?

Heldigvis ikke og tingene ændrer sig markant, når først du er kommet ud derfra. Lad os kigge på, hvordan tingene kan ændre sig for dig, når du lærer at kontrollere din comfort zone.

Fordelene ved at blive herre over din comfort zone

Ligesom Marie fra før, som flyttede sin comfort zone ved at gøre noget så simpelt som at løfte en tung stang, kan du gøre præcis det samme. At flytte din comfort zone behøver ikke være kompliceret — men selvom det måske er simpelt, så er det ikke nødvendigvis let.

Men når du kommer ud derfra opdager du helt automatisk, at du kan markant mere end du troede du kunne. Tænk over hvad der skete med Marie.

Da hun først blev presset ud over hendes comfort zone, opdagede hun at hun faktisk kunne mere end hun selv troede. Resultatet? Hun fik mere selvtillid og begyndte at presse citronen endnu mere, step by step.

Selvtillid er én ting du får ud af at sige “vi ses” til din comfort zone, men i virkeligheden er der mange andre fordele ved at sætte dit bentøj ud på den anden side af din comfort zone.

 • Du får lettere ved at håndtere nye ting og forandringer
 • Du bliver mere produktiv
 • Du finder nemmere på nye og kreative ideer
 • Du kan nemmere presse citronen og få bedre resultater

Sounds good right? Hvordan gør du det så i praksis?

Hvordan får du helt konkret et stærkere mindset, får mere selvtillid og får lettere ved at nå de drømme har? Jeg har 6 helt specifikke eksempler på, hvordan du kommer ud af din comfort zone og styrke din selvtillid.

6 måder til hvordan du får mere selvtillid ved at komme ud af din comfort zone

At komme ud af din comfort zone handler ikke om, hvor meget talent du har.

Det handler mere om, at du har et stærkt mindset.

Talent har altid en naturlig stopklods.

Men, har du det rigtige mindset kan du opbygge det nødvendige talent.

Lad os kigge på et koncept jeg kalder “En Vinders Success Matrix”:

En vinders Success Matrix.

Hvad tænker du umiddelbart når du ser “Success Matrix?”

Uanset hvilken kvadrant man ligger i, gør det ikke en til et bedre eller dårligere menneske.

Success Matrix giver dig en idé om, hvor du ligger på skalaen og hvad du i givet fald skal fokusere på, hvis du ikke har taget action på noget bestemt endnu.

Inden du får svaret, hvad tænker du så umiddelbart er den vigtigste faktor for at få succes? Er det råt talent? Eller er det måske et stærkt mindset?

Måske er du ikke den mest talent fyldte indenfor det område du drømmer om, at blive bedre til. Men hvis dit mindset er stærkt, så bliver du ved med at forsøge, indtil du får succes.

Til gengæld, hvis du har masser af talent, men dit mindset holder dig tilbage, så er dit talent fuldstændig underordnet fordi du aldrig tør tage action fordi du frygter at du måske kommer til at fejle.

[bctt tweet=”Mindset vinder ALTID over talent. Period!” url=”no” prompt=”klik for at tweete”]

80% af al succes kommer fra dit mindset og de sidste 20% kommer fra de praktiske elementer, f.eks. dit træningsprogram, hvilken specifikt kostplan du følger, hvilke løbesko du bruger, eller hvor mange kulhydrater du vælger at spise dagligt. Alle de elementer er fuldstændig ligegyldige, hvis du ikke har dit mindset med dig.

Forestil dig: Du står ved siden af Michael Jordan, en af verdens bedste basketball spillere nogensinde. I får begge to præcis den samme type bold. MJ må kun stå på banen og holde bolden, og du får lov til at kaste bolden i kurven med ét forsøg.

MJ har sandsynligvis større talent når det kommer til basketball, men hvis han aldrig tager chancen og forsøger at score et mål, så vinder han aldrig nogensinde. Dig derimod, du får ét forsøg, måske scorer du et mål, måske gør du ikke. Men du har uendelig større mulighed for at få succes end MJ har, selvom hans talent er kæmpestort ift. dit.

Hvis du nogensinde er stødt på en-eller-anden tilfældig fitness profil på Instagram, så har du sikkert hørt citatet:

“Life begins at the end of your comfort zone.” — Neale Donald Walsch

Men for at komme ud af din comfort zone, hvad skal du så gøre for at komme derhen? En klassiker er selvfølgelig at lave ting som bungee jump, skydiving, store rutsjebaner, etc.

Personligt er jeg en kæmpe kylling så jeg har ikke overvundet min comfort zone når det kommer til bungee jumps. Hvis du har det på samme måde, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan flytte din comfort zone — du skal fokusere på noget andet.

Vores individuelle comfort zoner er så forskellige, at der ikke findes én specifik teknik, metode, eller princip som vil hjælpe os med at komme ud derfra. Men der er nogle generelle teknikker, som kan hjælpe dig lidt nemmere på vej (med mindre du vælger at tage springet, bogstaveligt talt, og vælger bungee jump ideen).

Eksempler på hvordan du kommer ud af din comfort zone og får et stort boost selvtillid, som bliver hængende:

 • Bryd dit mål op i små bidder (og jeg mener virkelig små): En typisk barriere vi rammer når vi forsøger at starte på noget nyt, er at vi prøver at spise elefanten i én bid. Vi kigger på hele projektet og vi bliver fuldstændig overvældet, som sætter en mental blokade i gang, og vi kommer aldrig i gang.Dit primære fokus når du har et projekt, som føles stort, er at bryde det ned i små individuelle bidder. Hvis vi tager et projekt, som f.eks. at tabe den lille delle på maven. Hvis du starter projektet bagfra og spørger dig selv, hvad det egentlig vil kræve for at nå derhen:
  (1) Finde et træningsprogram for en måned, (2) rydde ud af dårlige ting i køkkenet, (3) lave en indkøbsliste med de bedste madvarer, (4) eventuelt melde dig ind i et fitnesscenter, (5) finde en ven at træne sammen med, (6) sætte din træning i kalenderen.
 • Gør små hverdagsting anderledes: Alt fra at du tager en anden tur hjem fra arbejdet, til at du prøver spiser et nyt sted som du ikke kender. Alle typer af hverdagsting som du gør på en daglig basis kan du prøve at gøre anderledes.Du kan ændre din morgenrutine f.eks. ved at gå i bad på et andet tidspunkt, eller du kan spørge en kollega som du normalt ikke taler med om de vil med ud og trække noget friskt luft. Keep it simple, det behøver ikke være stort og voldsomt for at have en stærk effekt på dig.
 • Hold øjenkontakten: Næste gang du har en samtale med nogen, så hold øjenkontakten. Vent med at kigge væk, indtil personen du taler med bryder kontakten først.Word of warning: Pas på at du ikke kommer til at virke creepy når du prøver den her og ender med fuldstændig at nedstirre personen du taler med. Hold det afslappet og vis en ægte interesse i, hvad den anden person fortæller dig.
 • Syng/nyn en sang offentligt: Prøv den her imens du venter på bussen og der er folk omkring dig. Kan du sige farvel til din comfort zone?
 • Spørg en fremmed om deres nummer en hverdagseftermiddag: En af de helt store comfort zone breakers. Noget så simpelt, at spørge en person om deres nummer giver de fleste af os kuldegysningerne. Men, kan du overkomme den her har du virkelig lært at træde ud af din comfort zone og lære noget virkelig stærkt.
 • Læg dig ned på ryggen et offentligt sted i 10 sekunder (oprindelig en ide fra Tim Ferris): Ultra simpelt, men virkelig noget som rykker på de flestes comfort zone! Det eneste du skal, er at lægge dig ned på ryggen et offentligt sted i 10 sekunder, en café er perfekt eller i et shoppingcenter, og efterfølgende rejse dig op og gå videre — uden at sige noget.Hvis der er nogen som spørger dig, hvad det var du lavede, kan du svare: “Jamen jeg havde bare lyst til at lægge mig lidt ned”.

For nogen, så vil nogle af eksemplerne få dem til at skide grønne grise, hvor andre vil være fuldstændig ligeglade og gøre det med det samme. Det hele afhænger af din comfort zone og hvor langt ud den går.

Det vigtigste er at du gør noget nyt som skræmmer dig lidt, hvis du er interesseret i at blive bedre. Hvis det ikke giver dig sommerfugle i maven, så er dit mål måske ikke så vigtigt alligevel og så kan du bruge dit fokus et andet sted, hvor du får en endnu større udvikling.

* * * * *

En ting som er vigtig for dig at have i baghovedet er, at komme ud af din comfort zone er en evne som du bliver bedre til over tid. Jo mere du fokuserer på at ændre små ting, desto flere muligheder for at udvikle dig støder du på.

Hvis du vil have flere specifikke teknikker til, hvordan du får mere selvtillid kan du få mit gratis 5-dages online videokursus “Leve Som En Vinder”. Du får kurset sendt direkte til din email her. ↓

[optin-monster-shortcode id=”wnop5xqkgqtsbi0nvrrp”]