Skip to main content

Verdens mest karismatiske mennesker har mestret én speciel evne, der holder deres modtagere fikseret på hvert eneste ord, der kommer ud af munden på dem. Specifikt: Evnen til at fortælle GODE historier. Lad os tale om hvordan du fortæller spændende historier og gør dig til den mest interessante person på jobbet, i din vennekreds eller til dit næste møde.

Af KRISTIAN THAULOW

Kender du det når folk du kender fortæller en eller anden random historie, der virker som om at den bare fortsætter i det uendelige? Tilsyneladende uden at have en egentlig pointe?

Personligt, så bliver min tålmodighed sat på en ubeskrivelig opgave når det sker…

Og det sker desværre alt for ofte!

Er det seriøst så rumskib-kompliceret, at fortælle en historie/holde et foredrag/lave en præsentation, der ikke er røvsyg at lytte til?!

Okay… Med det sagt, så er det helt sikkert en kunst (og muligvis lille del videnskab), at kunne fortælle en spændende historie.

Historier der, for eksempel, vil gøre det nemmere:

 • At sælge dit produkt
 • At inspirere potentielle investorer
 • At blive den mest interessante person i lokalet
 • At inspirere dine medarbejdere til at hoppe med på jeres fælles mission i virksomheden
 • At afholde foredrag eller en præsentation, hvor folks opmærksomhed er klistret til dit hvert eneste ord i stedet for at sidde med næsen nede i deres Facebook notifikationer

Uanset hvad din situation er så er historier et STÆRKT værktøj at have i dit værkstøjsbælte. Uanset om din rolle er CXO, Partner, VP eller almindelig “fodtusse.”

Så lad os tale om to strategier til HVORDAN du fortæller en god historie, der får folk til at savle af nysgerrighed:

STRATEGI #1: Come on, hav nu en pointe!

Ah ja, den flygtige “pointe.”

Hvor mange gange har du siddet, høfligt, og lyttet til en ven/bekendt/familiemedlem snøvle sig igennem en fuldkommen ligegyldig historie?

Mit gæt?

Alt for mange gange.

Sandheden er at det fleste af os stinker til at fortælle en god historie. Og problemet ligger oftest i at deres historie mangler noget så simpelt som en…

POINTE!

Historien de forsøger at kæmpe sig igennem kan egentlig være ganske interessant. Men problemet opstår hvis den ikke har et “end goal.”

Hvis vi skal bruge et eksempel fra stand-up verdenen: Hvad er din histories PUNCHLINE?

Come on, forestil dig at du sidder og lytter til en stand-up komiker og de fortæller joke efter joke efter joke… MEN INGEN AF DEM HAR EN PUNCHLINE?!!?!

Derfor: Inden du begynder at fortælle din næste historie (præsentation, foredrag, møde, generel social interaktion, etc) spørg dig selv:

“Hvad er pointen jeg vil give videre med den her historie? Er det en følelse? Er det noget tankevækkende? Er det noget sjovt?”

Godt eksempel: En person der er både ekstremt karismatisk og dygtig til at fortælle gode historier er Will Smith:

Derfor: Hav nu en pointe til dine historier.

STRATEGI #2: Brug en simpel struktur

Godt, du ved nu, hvor vigtig pointen (dit slutpunkt) til din historie er, hvad er næste skridt?

De bedste historier, når du skræller dem ned til essensen, følger generelt den samme, ganske simple struktur:

 • Begyndelse
 • Midte
 • Slutning

Lad os bruge filmen Matrix som et eksempel for at illustrere pointen:

 • Begyndelse: Neo bliver tilbudt muligheden for at lære hvad The Matrix er.
 • Midte: Neo bliver frakoblet The Matrix og opdager at samtlige mennesker lever i en simulation og begynder sin træning til at blive “den udvalgte.”
 • Slutning: Neo bliver genfødt som den udvalgte og opfylder sin skæbne.

Okay, så hvordan bruger du den struktur i din næste sociale interaktion så du kan omdanne en kedelig historie til en historie, der holder din modtager fikseret på hvert eneste ord, der kommer ud af din mund?

Lad mig introducere dig til “SUR-STRUKTUREN.”

 • SITUATION: “Jeg sad i S-Toget, hvor en fyr lige pludselig begyndte at true mig.”
 • UDFORDRING: “Jeg rejste mig op så han ikke kunne overrumple mig, hvilket gjorde ham endnu mere aggressiv. Kupeen var fyldt med mennesker, men ingen gjorde eller sagde noget. Jeg fik øjenkontakt med en fyr, pegede på ham og sagde, at hvis fyren der truede mig gjorde noget skulle han være klar til at hjælpe.”
 • RESULTAT: “Fyren der truede mig begyndte at svine mig til verbalt, men heldigvis gik han ud af kupeen.”

Ganske simpelt, men markant mere effektivt og interessant at lytte til fordi historien har en logisk struktur. (Forresten, den historie er en virkelig situation, der skete for mig for nogle år siden.) Strukturen sørger for at holde din historie indenfor nogle letforståelige rammer. Plus, udfordringer er noget vi allesammen kan relatere til.

Der selvfølgelig mange andre nuancer i hvordan du fortæller en god historie.

 • Dit kropssprog
 • Dit toneleje
 • Din energi
 • Hvor hurtigt (eller langsomt) du taler
 • Hvordan du bruger dine hænder
 • Din øjenkontakt
 • Hvordan du bruger metaforer til at illustrere pointer

Og de hænger allesammen sammen uanset om det er i en professionel eller privat sammenhæng du har brug for at fortælle en historie.

I mit coaching program er personlig udvikling den mest essentielle brik.

Hvis du er nysgerrig efter at se hvordan min coaching metode kan hjælpe dig og din forretning, send mig en email — ELLER — book din tid direkte herunder og lad os tage en uforpligtende snak.

-T